Prevenció

A fog és fogágybetegségek megelőzése

A fogászati betegségek megelőzésének lehetőségeit a tökéletes szájhigiéne, a helyes táplálkozási szokások kialakítása, valamint a rendszeres fogászati szűrővizsgálatok jelentik.
Az otthoni alapos szájápolás azért fontos, mert ezzel fenntartja a két fogorvosi ellenőrzés és kezelés közötti időszakban azt a szájhigiénét, amely segít megelőzni a fogszuvasodást, a fogkő kialakulását és az ínybetegségeket.

A fog és fogágybetegségek kialakulásának oka a fogakon képződő lepedék. Ezen betegségek megelőzésének jelenleg egyetlen járható útja, a lerakódások mechanikus eltávolítása fogkefe, fogkrém és egyéb segédeszközök (fogselyem, fogköztisztító kefe) segítségével.

Rendelőnkben dentálhigiénikusunk segítségével megtanítjuk Önnek az említett eszközök helyes és hatékony használatát.

Bejelentkezés

A tökéletes szájápolás

Lehetőség szerint minden étkezés után, de legalább naponta kétszer mosson fogat. A rendszeres és alapos fogápolás csökkenti a fogszuvasodás gyakoriságát, ezen kívül lassítja a fogkőképződést. A fogkő a nyálban található ásványi anyagok foglepedékbe való lerakódásával jön létre. Ha rendszeresen és alaposan mos fogat, nem, vagy sokkal lassabban alakul ki a fogkő, melyet már csak a fogorvos tud eltávolítani.

Minden fog minden felszínét igyekezzen alaposan megmosni. Az ínnyel határos területeken illessze a fogkefét 45 fokban a fog és az íny határához, és körkörösen mozgatva mossa meg kívül és belül egyaránt. Ha körkörös mozgás helyett vízszintes irányú, oda-vissza mozgást alkalmaz, az a fog károsodásához, az úgynevezett fognyaki kopáshoz vezet, amit csak fogorvos tud helyreállítani. Ezután következik a rágófelszín tisztítása. Azon a helyen, ahol az íny fáj, vérzik, ott még alaposabban kell tisztítani. Fogmosás végén ne feledkezzen meg a nyelvhát óvatos tisztításáról sem. Egy fogmosás legalább 3-5 percig tartson! Kis fejű, sűrű sörtéjű puha vagy közepes keménységű fogkefét válasszon, amelynek a sörtevégei lekerekítettek. Körülbelül kéthavonta érdemes cserélni a fogkefét.

A fogak közül az ételmaradékokat és lepedéket, amit fogkefével már nem ér el a fogselyem használatával tudja eltávolítani. Minden fogköz tisztításához új, tiszta darabot használjon. Használata egyszerű kb. 50-60 cm-es szálból kössön hurkot két ujjára, majd a fogselymet feszesen tartva óvatosan vezesse be a fogközbe, hogy eközben ne vágjon bele a fogínybe. A behelyezett fogselyem előre-hátramozgatásával az ínyszéltől távolodva a rágófelszín felé könnyedén eltávolítható a lepedék.

A fogkrémes fogmosást, ha szükséges, kiegészítheti heti egyszeri fluoridtartalmú zselével (Elmex gél) történő kezeléssel.

Főétkezések között, amit fogmosás követ, lehetőleg ne fogyasszon cukros, ragacsos ételeket, italokat. Ha nincs lehetősége étkezés után azonnali fogmosásra, akkor rágjon cukormentes rágógumit.

Fogászati szűrővizsgálat, diagnosztika

Sokak által ismert örökérvényű gondolat: az idejében felismert kezdeti elváltozások gyógyítása egyszerűbb, jobb prognózisú feladat, mint az elhanyagolt, jelentős tünetekkel járó betegségeké. Optimálisan félévente érdemes fogászati szűrővizsgálatot végeztetni. A szűrővizsgálat keretében értékeljük a fogak, és az íny állapotát, továbbá ellenőrizzük a tömések és fogpótlások megfelelő voltát. Ismertetjük Önnel az esetleges problémákat, hibákat, valamint azok kezelési lehetőségeit. Megvizsgáljuk a szájüreg többi alkotórészét is, a daganatok korai felismerése érdekében.
A gondos vizsgálathoz nemcsak gyakorlat és figyelmesség szükséges. De a modern technika használata is elengedhetetlen. Rendelőnkben egy speciális caries diagnosztikai műszerrel (Diagnodent) vizsgáljuk fogról-fogra a fogazat állapotát. A műszer egy lézernyalábbal világítja át a fogszöveteket és az inhomogén állapot esetén azonnal jelzi akár a szemmel még nem látható, kezdődő fogszuvasodás meglétét is. Segítségével a kezdeti stádiumban felismert fogszuvasodások kezelése fúrásmentesen (pl. fluoridos kezeléssel, ózonterápiával) is orvosolhatóak.

Barázdazárás

A maradó nagyőrlő fogak rágófelszíni barázdáinak és gödröcskéinek, az áttörés utáni időszakban végzett, folyékony tömőanyaggal való feltöltése, a jobb tisztíthatóság és a szuvasodás elkerülése érdekében. A fogszuvasodás megelőzésének egyik leghatékonyabb eleme. A védelem kb. 3-4 évig tart a rágófelszíni szuvasodások ellen.
Barázdaplasztika

Barázdaplasztika

Az elszíneződött, szűk nyakkal bíró, alámenős részeket tartalmazó nagyőrlő fogak barázdarendszerének nagyon vékony fúróval történő feltárása után töméssel való lezárása.

Fluórkezelés

A fluoridálás a fogazat fluorral történő kezelését jelenti. A fogzománcba beépülve erősíti annak kristályszerkezetét, növeli a savakkal szembeni ellenálló képességét, valamint jelentős antibakteriális hatással is rendelkezik. Képes csökkenteni illetve megszüntetni a fognyaki érzékenységet. Használata a fogbetegségek megelőzésében világszerte elterjedt és ajánlott. Alkalmazásának többféle lehetősége ismert. Fogászati rendelőnkben nagy koncentrációjú folyadékok, ill. lakkok formájában, közvetlenül a fogfelszínre felhelyezve végezzük a kezelést. A mindennapi életben fogkrémek, szájöblítő folyadékok, gélek biztosítják a megfelelő fluor tartalmat.

Bejelentkezés

További szolgáltatásaink
A fogszabályozó kezelés célja a fogazat normális fejlődésének biztosítása, az akadályozó tényezők elhárítása révén.
A fogkő eltávolítása egy speciális, ultrahanggal működő műszersegítségével történik, a fogzománc megsértése nélkül.
Esztétikai fogászatunk magas színvonalát mutatja, hogy beavatkozásaink nyoma szinte nem is látható, a végeredmény olyan, mint egy valódi fog.
A fémmentes fogpótlások teljesítik korunk legigényesebb esztétikai követelményeit hosszú távú megoldást kínálva.
A szép és egészséges fogsor kialakítása és megóvása egészen kisgyermekkorban kezdődik. Az időben kezdett helyes fogápolás, a fogorvosokkal kötött...
Sokkal gyorsabban, pontosabban és kevesebb ülésben folyik a kezelés. A későbbi szövődmények jobban elkerülhetőek.
Rendelőnkben a legújabb és leghatékonyabb ZOOM! Advanced Power® professzionális fogfehérítő rendszert alkalmazzuk.
A fogpótlás az egészséges szomszédos fogak lecsiszolása nélkül is lehetséges illetve alternatíva a csak kivehető pótlásokra.
A fogászati betegségek megelőzésének lehetőségeit a tökéletes szájhigiéne, a helyes táplálkozási szokások kialakítása, valamint a rendszeres...