Fémmentes fogpótlások

Fémmentes koronák, hidak

A sikeres élet elengedhetetlen feltétele a szép fogsor. A fémmentes fogpótlások teljesítik korunk legigényesebb esztétikai követelményeit hosszú távú megoldást kínálva. Látványban a fémmentes restaurációk nyújtják a legtermészetesebb hatást. A porcelán fényáteresztő képessége hasonló a saját fogakéhoz, ezért gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a fogpótlást a természetes fogtól.

A hagyományos koronák esetén egy fémvázra égetik a porcelánréteget, és az íny közelében az elvékonyodó porcelánon keresztül látszódhat az alatta lévő fém, ami esztétikailag kedvezőtlen. Ennek a rendszernek az újdonsága az, hogy a fémvázat a fehér színű törhetetlen cirkonium-oxid váltja ki. Ez az eljárás ezredmilliméternyi pontosságú CAD-CAM elven működik. A fogorvos által levett mintából készített gipszmintát egy 3D szkenner letapogatja. Pontos képet alkot a preparált felszínről, majd a paraméterek pontos megadásával az előregyártott kerámia tömbből marással alakítja ki a vázat. Az így elkészült vázra égetik az előre kiválasztott fogszín alapján a porcelánleplezést.

A felhasznált cirkonium-oxid teljesen kiváltja a fémeket, törhetetlen anyagú és kiváló esztétikai tulajdonságú fogpótlást kínál, melyből koronán kívül akár hosszú fesztávú híd is készíthető.

Bejelentkezés

Hagyományos fémkerámia koronák, hidak

A hiányzó fogakat, ha van rá lehetőség, rögzített fogpótlásokkal igyekszünk pótolni. Ezek legismertebb esztétikai és tartóssági szempontból is kedvelt fajtája a kerámialeplezésű (köznapi elnevezéssel porcelán) korona és híd. A hagyományos koronák esetén egy fémvázra égetik a porcelán réteget. A kerámialeplezés kerülhet nemesfém (arany) és nem nemesfém alapra. A kerámia nem kopik és nem színeződik el, szemben a régebben gyakran alkalmazott műanyag leplezésű fogpótlásokkal. Tehát ebből adódóan akkor kell a leggyakrabban kicserélni hidat, koronát, ha az ínyszél visszahúzódása miatt esztétikailag már nem megfelelő, esetleg a széli záródás már nem jó. Az íny közelében az elvékonyodó porcelánon keresztül látszódhat az alatta lévő fém, ami esztétikailag kedvezőtlen.

Látványban a fémmentes restaurációk nyújtják a legtermészetesebb hatást. A porcelán fényáteresztő képessége hasonló a saját fogakéhoz, ezért gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a fogpótlást a természetes fogtól.

Kivehető fogpótlások

A mai korszerű fogpótlások a maradék fogakhoz észrevétlenül illeszkedő precíz, magas használati és esztétikai értékű egyedi rendszerek.

A kivehető fogpótlás lehet ún. teljes fogsor (amikor az állcsont valamennyi foga hiányzik) és részleges fogsor (amikor még vannak saját fogak). Míg a részleges fogsort a meglévő fogak tartják helyben, a teljes fogsor tartását vákuum létrehozásával igyekszünk elérni. A részleges fogsor rögzítésének legegyszerűbb módja a kapcsos elhorgonyzás, de finommechanikai rögzítő elemek pl. csúsztató, patent, teleszkóp is használható erre a célra. Utóbbiak jobbak, esztétikusabbak és drágábbak.

Az állcsontok részleges foghiánya esetén lehetőségünk van a fogmű alaplemezét fémből készíteni. Ez lehet Cr-Co-Mo ötvözet illetve aranyötvözet. Előnye, hogy pontosabb és kisebb kiterjesztést igényel, mint a műanyag alaplemez.

A csúsztató vagy a patent a fogsor meglévő fogakhoz való elhorgonyzását célzó finommechanikai eszköz. Egyik része a fogra/implantátumra készülő koronába, a másik a fogsorba van beépítve.

A teleszkóp korona a kivehető fogsor rögzítésének az a módja, amelynél két egymásba csúszó korona gátolja a kivehető rész elmozdulását. Az egyik korona a fogra van ragasztva, míg az erre illeszkedő másik a protézisbe van beépítve.

Kombinált munkák

Két részből állnak, ahol a beragasztott koronákra, ill. hidakra egy különleges esztétikus rögzítő rendszerrel kapcsoljuk a kivehető pótlást. Előnye, hogy nem látható semmiféle kapocsrögzítő elem, és biztos erős kapcsolatot biztosít a fogsor számára. Mivel ebben az esetben fémből készül a kivehető rész összekötő eleme, így ez jóval kevesebb helyet foglal el a szájban, könnyebb megszokni, stabilabb.

Bejelentkezés

További szolgáltatásaink
A fogszabályozó kezelés célja a fogazat normális fejlődésének biztosítása, az akadályozó tényezők elhárítása révén.
A fogkő eltávolítása egy speciális, ultrahanggal működő műszersegítségével történik, a fogzománc megsértése nélkül.
Esztétikai fogászatunk magas színvonalát mutatja, hogy beavatkozásaink nyoma szinte nem is látható, a végeredmény olyan, mint egy valódi fog.
A fémmentes fogpótlások teljesítik korunk legigényesebb esztétikai követelményeit hosszú távú megoldást kínálva.
A szép és egészséges fogsor kialakítása és megóvása egészen kisgyermekkorban kezdődik. Az időben kezdett helyes fogápolás, a fogorvosokkal kötött...
Sokkal gyorsabban, pontosabban és kevesebb ülésben folyik a kezelés. A későbbi szövődmények jobban elkerülhetőek.
Rendelőnkben a legújabb és leghatékonyabb ZOOM! Advanced Power® professzionális fogfehérítő rendszert alkalmazzuk.
A fogpótlás az egészséges szomszédos fogak lecsiszolása nélkül is lehetséges illetve alternatíva a csak kivehető pótlásokra.
A fogászati betegségek megelőzésének lehetőségeit a tökéletes szájhigiéne, a helyes táplálkozási szokások kialakítása, valamint a rendszeres...