Fogfehérítés

Rohanó világunk megköveteli a ragyogó fehér mosolyt. A világos fogak az egészséget, az ápoltságot és az igényességet tükrözik. Az amerikai filmsztárok, a plakátokról mosolygó emberek mind ennek a jelentőségét közvetítik felénk, így egyre többen szeretnénk hollywoodi mosolyt.

Rendelőnkben a fogfehérítés mindegyik fajtáját nagy gyakorisággal végezzük, a rendelőben történőt, az otthon elvégezhetőt és csupán az egyes fogakra korlátozódót egyaránt. Mindegyik rendszer biztonságos és hatékony eszköz fogainak fehérebbé tételére. A fogak, akár csak az elszíneződések eredete, páciensenként különbözőek, ezért kiválasztjuk az Ön esetében a leghatékonyabb kezelési módot, amellyel a fogai a legfehérebbé tehetők.

A fogfehérítésről bővebben

A fogak alapszíne egyéntől függően igen különböző és az életkor előre haladtával egyre sötétebbé válik. Az életkorral járó természetes elszíneződés mellett ennek a változásnak számos külső és belső oka lehet. Idővel a kávé, a tea, a dohányzás és bizonyos ételek elszínezhetik a fogakat. Az elszíneződés kialakulhat bizonyos gyermekkori betegségek, gyógyszerek szedése és a fogat ért fizikai trauma következtében is. Elszíneződésnek tűnnek a fog felszínén képződő lerakódások, pl. a fogkő.

A fogfehérítő eljárások kiváló esztétikai eredményt adnak. Az elszíneződés típusától és mértékétől függően különböző beavatkozásra van szükség. A fogak elszíneződése különösen a front fogak területén sok esetben komoly esztétikai problémát jelent a páciens számára. Az elszíneződött fogak azonnal szembetűnnek és rendkívül hátrányos benyomást keltenek. Az elszíneződött fogazat tönkreteszi az emberek mosolyát, csökkentve ezzel önbizalmukat. Még azok az emberek is, akik egyébként nem fordítanak kellő figyelmet fogazatuk állapotára, a „ kirakatban lévő ” fogaikat rendbe hozatják, mert azt mindenki látja.

Fogfehérítés során a fogak színét kémiai úton változtatjuk meg. Tudományos vizsgálatokkal bizonyított tény, hogy a fehérítő anyagok nem károsítják a fogakat. A fogfehérítő anyagok hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot tartalmaznak. A peroxidból keletkező szabadgyökök a fogakban lévő pigmenteket oxidálják, ennek hatására a nagy festékmolekulák szétesnek és az új optikai tulajdonságú kisebb festék molekulák kevesebb fényt tükröznek vissza és ennek köszönhetően megváltozik a fogak színe. Ez a folyamat a fog szerkezetében nem okoz változást. Mivel a foganyagban történnek ezek a változások, ezért a restaurációk, mint a porcelán koronák és a fogszínű tömések nem fehérednek ki.

Kísérleti és tapasztalati úton egyaránt igazolt, hogy bármely eljárással történt fogfehérítés eredménye több évig megmarad. Azonban az elért eredmény tartósságát több tényező is befolyásolhatja, ezért az újbóli fehérítés idejét nem lehet megjósolni. A fogfehérítés eredménye a fogaktól és az elszíneződés típusától függően változó. Fogorvosa tájékoztatni fogja arról, hogy az Ön esetében milyen eredmény várható.

A fogak színe hamarabb sötétedik, ha érintkezésbe kerülnek olyan elszíneződést okozó termékekkel, mint amilyen a nikotin, a kávé vagy a gyümölcslé. Éppen ezért az újabb elszíneződés megakadályozásáért fogyasszunk kevesebb kávét, teát, vörösbort illetve más színezőanyag tartalmú táplálékot és a dohányzást is mellőzzük. Időközönként egy-két napos ún. emlékeztető kezeléssel folyamatosan fenntartható a világos fogszín.

A fehérítés hatékonyságát bizonyítja, hogy az elszíneződést okozó anyagokkal való ismételt találkozás ellenére a fogak általában világosabbak maradnak, mint amilyenek a kezelés előtt voltak.

Természetesen a kezelés csak teljesen egészséges szájüregben végezhető el. Ezért a fogfehérítés előtt el kell távolítani az ínygyulladást okozó fogköveket, kezelni kell a szuvas fogakat.

Bejelentkezés

Fogfehérítés otthon

Első lépésben eltávolítjuk a fogköveket, lepolírozzuk a fogfelszínt, hogy eltávolítsuk a fogakra kívülről felrakódott sötét szennyeződéseket. Egyes esetekben már csupán a fogkövek eltávolításával kielégítő eredmény érhető el. Ezek után lenyomatvételre kerül sor, amelynek alapján elkészíthető az egyénre szabott, a fogfelszínekre pontosan igazodó fogsín. A sín anyaga lágy műanyag fólia, mely szabadon hagyja a környező ínyt, és viselése kényelmes. Így lehetővé válik, hogy a fogfehérítő zselét akár munka vagy alvás közben tudja használni. A sín átadásakor fogorvosa elmagyarázza Önnek a fogfehérítő gél használatát. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy milyen koncentrációjú fehérítő gélt használjon, milyen gyakorisággal és mennyi ideig a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. A fogfehérítő gél kizárólag a fogorvos által adagolva és az Ő felügyeletével használható. Szinte minden esetben az első éjszaka után érzékelhetően fehérednek a fogak. Általában a harmadik napon már jelentős a fehéredés, amely ekkor kissé lelassul. Nyolc, tíz nap alatt az esetek túlnyomó többségében elérjük a kívánt hatást.

Egyes fogak fehérítése

A gyökértömött fogak fehérítése külső-belső kombinált eljárást igényel. Mivel a gyökértömött fogak hajlamosak az „ elszürkülésre, ezeket a külső fehérítés mellett a régi gyökértömés egy részét eltávolítva juttatjuk be a fehérítő anyagot több lépésben, amíg a kívánt hatást el nem érjük.

Teendők a fogfehérítő kezelés alatt

Alaposan mosson fogat, majd várjon minimum 30 percet a sín felhelyezésével. A fecskendő zárókupakjának eltávolítása után juttassa az anyagot a fogsín aljába és az arc felé eső oldalfalaira. Az anyag borítsa be részlegesen a rágófogak nyelv felé eső felszíneit is. A fogsín ilyen módon való megtöltéséhez a fecskendő adott mennyiségét használja. Ehhez nyújt segítséget a fecskendőn látható jelölés.

Határozott mozdulattal juttassa a sínt teljesen a helyére. Szükség esetén puha fogkefével, zsebkendővel vagy tiszta ujjával óvatosan távolítsa el a sín szélénél kinyomódott gél felesleget. Ügyeljen rá, hogy az anyagot ne nyelje le. A lágy anyagú, méretre készült fogsínt a páciensek napközben vagy éjszaka viselik. A fogsín viselésekor ne dohányozzon, ne egyen és ne igyon. Ha letelt az előírt idő, vegye le a fogsínt. Fogkefével távolítsa el és öblítse le a gélmaradékot a fogakról, majd tisztítsa meg a sínt is.

Bejelentkezés

Kérjük, ne feledje, hogy:

 • A fogak ínyhez közel eső része eleve sötétebb színű. Ezért ez a terület hosszabb idő alatt fehéredik ki, és általában kissé sötétebb árnyalatú marad mint a fog többi része.
 • A páciensek kis százaléka tapasztalja a fogak hőérzékenységének fokozódását a kezelés alatt. Ha ez Önnél is előfordul, tájékoztassa róla kezelőorvosát. Ez esetben ajánlatos a fogsínt csak minden második vagy harmadik éjszaka viselni, vagy használja a fehérítő anyagot napközben 1-3 órán keresztül, esetenként fluorid tartalmú gél alkalmazása a fogsínben enyhítheti a tüneteket.
 • A magas citromsav tartalmú ételek és italok fogyasztásától a fogak érzékennyé válhatnak.
 • Néhány páciens az ínyen, az ajkakon, a torkon vagy a nyelven tapasztalt kellemetlen érzésről számolt be. Ha ezek a tünetek két napnál tovább észlelhetők vagy egyre erősebbé válnak, forduljon kezelőorvosához. Ezek a mellékhatások általában megszűnnek a kezelés felfüggesztését követő 1-3 napon belül.
 • Az ételek, italok, a dohányzás egy idő után ismét elszínezheti a fogakat. Az fehérítő gél néhány éjszakán át tartó használatával a fogak újra vissza fehéríthetők.
 • A fogak rendszeres ellenőrzése és letisztítása a fehérítő kezelés előtt és után egyaránt nagyon fontos. Az anyagot gyermekek elől elzárva kell tartani.
 • A kezeléssel kapcsolatos bármely kérdésével forduljon fogorvosához.
 • Egyes régi amalgámtömések bíborszínű elszíneződést okozhatnak a fogsínben, ez normális jelenség.

Kérjük, hogy:

 • ne használja a gélt ha terhes vagy szoptat.
 • ne étkezzen vagy dohányozzon a fogsín viselésének ideje alatt.
 • ne használjon háztartási szereket fogfehérítésre
 • ne tegye ki az gélt tartalmazó fecskendőt hőnek és/vagy napfénynek
 • ne tárolja az anyagot mélyhűtőben
 • Professzionális rendelői fogfehérítés

Bejelentkezés

 

ZOOM! AP® Professzionális fogfehérítő rendszer

Biztonságos, gyors és hatásos

Rendelőnkben a legújabb és leghatékonyabb ZOOM! Advanced Power® professzionális fogfehérítő rendszert alkalmazzuk. A ZOOM! AP- fogfehérítő rendszer kevesebb, mint egy óra alatt drámai fehérítésre képes, és hosszú távon is tartós eredményt ígér. A kezelés előkészületekkel együtt kb. 60 percig tart, amelyen belül 3x15 perc a fényaktivációs kezelés. Az elérhető eredmény: akár 6-11 színárnyalatnyi változás.

Miért pont ZOOM AP?

Ez a fehérítő-módszer csupán egy órát vesz igénybe, így más módszerekkel ellentétben elég fogorvosát csupán egyszer felkeresnie. A ZOOM! AP a ma ismert leghatékonyabb fogfehérítő-módszer A ZOOM! AP nem károsítja a foganyagot, a töméseket, vagy a koronákat, ez a folyamat a rendelői személyzet (fogorvos, asszisztens) kontrollja alatt zajlik. A kezelés a többi eljárással szemben rendkívül kis érzékenységet vált ki a kezelést követő egy-két napban, köszönhetően egy speciális ecsetelőnek mely a rendszer része. Hatása hosszú távú, optimális körülmények és ápolás esetén akár 3-4 évet ígérhetünk, de azt biztosan, hogy a fogai soha nem lesznek olyan sötétek, amilyenek a kezelés előtt voltak.

Gyors:

Fehér fogak alig több mint egy óra alatt. A székben relaxálva, zenét hallgatva vagy éppen a kedvenc filmjét nézve ragyogó fehérré varázsoljuk mosolyát.

Biztonságos:

Klinikai tesztek igazolják, hogy a ZOOM! AP fogfehérítés használata teljesen biztonságos.

Hatásos:

A jelenleg használatos rendelői fogfehérítő eljárások között a leghatékonyabb és legtartósabb.

Hogyan történik valójában a kezelés?

 • Először meghatározzuk a fogszínt, hogy a kezelés végén a különbséget szemléltetni lehessen.
 • A beavatkozás a lágyrészek, védelmével kezdődik, melynek során az ajkak, a fogíny felszínét eltakarjuk, és csak a fehéríteni kívánt fogfelületeket hagyjuk szabadon.
 • Ezután felhordjuk a fehérítő gélt az érintett területre, majd azt a speciális fogfehérítő lámpával 3x15 percig megvilágítjuk. A fény hatására nagy mennyiségben felszabaduló fogfehérítő anyag rendkívül gyorsan a fog anyagába vándorol, és az ott található színes anyagok fénytörését úgy változtatja meg, hogy azok világossá, fehéressé, áttetszővé válnak. A kezelési idő végére az anyag kimerül, és hatást a továbbiakban nem fejt ki környezetére, így a behatási idő napok vagy hetek helyett csupán alig egy órára rövidül.
 • A kezelés végén a már kifehérített fogakat fluorid tartalmú krémmel bekenjük és az ínyt vitaminos olajjal ecseteljük
 • Fogszínkulcs segítségével értékeljük az eredményt.

Milyen eredményre számíthatok a kezelés után?

Klinikai kutatásoknak köszönhetően a ZOOM! AP fogfehérítő módszerrel a fogak 6-11 árnyalatnyit fehéríthetőek. Természetesen az eredmény a fogak a kezelés előtti színétől is függnek, illetve attól, hogy milyen a fog szerkezete. Az előzetes vizsgálatok, és az anamnézisen alapuló információk alapján fogorvosa személyesen tájékoztatja Önt a lehetőségeiről.

Mit tegyek, ha a fogaim rendkívül érzékenyek? A ZOOM! AP fogfehérítés fájdalommentes. Egyes páciensek beszámoltak a kezelést követően minimális fogérzékenységről, ami 24 órán belül teljesen megszűnt. Ezért ajánlott a kezelés után 24 óráig a túlzottan hideg- illetve meleg ételek és italok fogyasztását mellőzni.
Milyen tartós a fogfehérítés eredménye? Általában 3-4 évvel számolhatunk, de a kezelés tartóssága nagyban függ a páciens szokásaitól. Elsősorban a kávé, tea vörösbor és a dohányzás eredményezheti a fogak gyorsabb újbóli elszíneződését. Ezek fogszínre gyakorolt hatása természetesen csökkenthető a rendszeres fogápolással és a szakszerű fogtisztítással.

Bejelentkezés

További szolgáltatásaink
A fogszabályozó kezelés célja a fogazat normális fejlődésének biztosítása, az akadályozó tényezők elhárítása révén.
A fogkő eltávolítása egy speciális, ultrahanggal működő műszersegítségével történik, a fogzománc megsértése nélkül.
Esztétikai fogászatunk magas színvonalát mutatja, hogy beavatkozásaink nyoma szinte nem is látható, a végeredmény olyan, mint egy valódi fog.
A fémmentes fogpótlások teljesítik korunk legigényesebb esztétikai követelményeit hosszú távú megoldást kínálva.
A szép és egészséges fogsor kialakítása és megóvása egészen kisgyermekkorban kezdődik. Az időben kezdett helyes fogápolás, a fogorvosokkal kötött...
Sokkal gyorsabban, pontosabban és kevesebb ülésben folyik a kezelés. A későbbi szövődmények jobban elkerülhetőek.
Rendelőnkben a legújabb és leghatékonyabb ZOOM! Advanced Power® professzionális fogfehérítő rendszert alkalmazzuk.
A fogpótlás az egészséges szomszédos fogak lecsiszolása nélkül is lehetséges illetve alternatíva a csak kivehető pótlásokra.
A fogászati betegségek megelőzésének lehetőségeit a tökéletes szájhigiéne, a helyes táplálkozási szokások kialakítása, valamint a rendszeres...